Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Πώς οι καπνοβιομηχανίες κατάφεραν να επηρεάσουν τη νομοθεσία της Ε.Ε.;



Μερικές από τις μεγαλύτερες καπνοβιομηχανίες του κόσμου, κατάφεραν να καθυστερήσουν ή ακόμα και να ματαιώσουν σημαντικές ρυθμίσεις και κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία της δημόσιας υγείας, όσον αφορά το κάπνισμα!

Σε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας "The Guardian" δημοσιεύεται η ανάλυση του τμήματος "Tobacco Control Research Group" του Πανεπιστημίου του Bath, σύμφωνα με την οποία οι καπνοβιομηχανίες διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ατζέντας και των ρυθμίσεων της Κομισιόν, σχετικά με τις προειδοποιήσεις και τα μέτρα κατά του καπνίσματος. Επίσης, εκμεταλλεύθηκαν τους νέους νόμους που ψηφίστηκαν, ώστε να καθυστερήσουν ενέργειες, οι οποίες θα έθιγαν τα συμφέροντά τους, όπως για παράδειγμα την ανανέωση της συσκευασίας των τσιγάρων που πωλούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τα πρότυπα της Αυστραλίας - στο πακέτο δεν αναγράφεται η μάρκα των τσιγάρων και απεικονίζονται οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.

Εσωτερικά έγγραφα μεγάλων καπνοβιομηχανιών αποκαλύπτουν το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων για τη φιλική, προς αυτές, νομοθεσία που ψηφιζόταν με την υποστήριξη της British American Tobacco και αρκετών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, εκ των οποίων και αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι καπνοβιομηχανίες εκμεταλλεύθηκαν αυτή την υποστήριξη, λανσάροντας ψεύτικες καμπάνιες για να καταστείλουν αντικαπνιστικές πρωτοβουλίες.

Ως γνωστόν, η συσκυασία των τσιγάρων παίζει σημαντικό ρόλο στις πωλήσεις και γι' αυτό ήταν σημαντικό για τις καπνοβιομηχανίες να πετύχουν την αναστολή, τουλάχιστον, των μέτρων που ισχύουν στην Αυστραλία.

Όπως αναφέρει η καθηγήτρια Anna Gilmore, συγκεκριμένα, η Philip Morris ξόδεψε 1,25 δισεκατομμύρια και αξιοποίησε περισσότερους από 160 «λομπίστες», ώστε να υπονομευθεί η οδηγία της Ε.Ε. του 2014 που θα εισήγαγε μια σειρά αντικαπνιστικών μέτρων.

Επίσης, δήλωσε ότι: «Οι καπνοβιομηχανίες πέτυχαν την αποτροπή ρυθμίσεων που θα έσωζαν ίσως και εκατομμύρια ζωές και καταφέρνουν να δημιουργούν αποπροσανατολιστικές εντυπώσεις για να μην θιγούν από τις προωθούμενες πολιτικές προστασίας της δημόσιας υγείας. Αυτό το επιτυγχάνουν διαχέοντας ψευδείς επιστημονικές μελέτες και δεδομένα ώστε να υποστηρίξουν την επιχειρηματολογία τους».

Σημείωση:

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί το αποτελεσματικότερο αντικαπνιστικό μέτρο. Επομένως, εάν οι καπνοβιομηχανίες καταφέρνουν να επηρεάσουν υπερεθνικούς οργανισμούς με ψευδή στοιχεία, είναι προφανές ότι χρησιμοποιούν τις ίδιες πρακτικές για να υπονομεύσουν το μεγαλύτερο ανταγωνιστή τους, το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

(Πηγή: The Guardian)

http://blog.alterego.gr/kapnoviomixanies-nomothesia-europaiki-enosi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου