Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Απόφαση σταθμός. Δικαστήριο διέγραψε χρέος 402.504,79 ευρώ και έσωσε την κύρια κατοικία




Εκεί που τελειώνει ο νόμος, αρχίζει το ανθρώπινο πρόσωπο της Δικαιοσύνης. Δικαστήριο δικαίωσε υπερχρεωμένη δανειολήπτρια και από συνολική οφειλή 455χιλ. ευρώ θα πληρώσει 53χιλ. με πάγωμα των δόσεων για τρία χρόνια!


Την ώρα που η κοινωνία συμπιέζεται καθημερινά από τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει και η ελληνική δικαιοσύνη δοκιμάζει τις αντοχές της από τις σοβαρές ελλείψεις που έχει κυρίως λόγω προσωπικού, έρχονται κάποιες στιγμές που όλοι οι εμπλεκόμενοι καταφέρνουν το ακατόρθωτο. Να δώσουν ελπίδα σε ανθρώπους που ήταν καταδικασμένοι να μπουν στο περιθώριο.



Κάτι ανάλογο έγινε και στην περίπτωση που αποκαλύπτει σήμερα το News247 -και είχε αναλάβει ο δικηγόρος Δημήτρης Αναστασόπουλος- όπου δικαστήριο δικαιώνει υπερχρεωμένη δανειολήπτρια, “κουρεύοντας” ποσό ύψους 402.504,79! Ούτε λίγο ούτε πολύ το Ειρηνοδικείο Λαυρίου και οι λοιποί εμπλεκόμενοι έσκυψαν στο πρόβλημα της Δ.Ι. (τα στοιχεία της είναι στη διάθεσή μας) άκουσαν το πρόβλημά της και τελικά την δικαίωσαν καλώντας την να πληρώσει μόνο 53.400 ευρώ από τα 455.904,79 ευρώ που είχε σε δάνεια από διαφορετικές τράπεζες.






Σύμφωνα με τον δικηγόρο της που κατάφερε να πετύχει μια τόσο σημαντική απόφαση, εξειδικευμένο στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά κ.Δημήτρη Αναστασόπουλο η συγκεκριμένη απόφαση δείχνει ότι στην Δικαιοσύνη υπάρχει ένα πραγματικά αυθεντικό και ανθρώπινο πρόσωπο. Όπως εξηγεί στο News247 “εκεί που τελειώνει ο νόμος, αρχίζει ο άνθρωπος. Πρόκειται, με άλλα λόγια για μια εξαιρετική απόφαση που εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Λαυρίου πριν από λίγες μέρες διαγράφοντας πάνω από 400.000 ευρώ από δανειολήπτρια με χαμηλά εισοδήματα διασώζοντας την κύρια κατοικία της” αναφέρει ο κ. Αναστασόπουλος και συμπληρώνει: “Η δανειολήπτρια όφειλε συνολικά το ιλιγγιώδες ποσό των 455.904,79 ευρώ για δάνεια που είχε λάβει στο παρελθόν και δεν μπορούσε να τα αποπληρώσει. Η δανειολήπτρια, με ποσοστό αναπηρίας 67%, είχε ως μοναδικό εισόδημα το επίδομα αναπηρίας ποσού 313 ευρώ, ενώ σταδιακά από το 1999 σύνηψε δανειακές συμβάσεις, τις δόσεις των οποίων κατέβαλλε ο σύζυγός της, σήμερα όμως, αδυνατεί να καταβάλλει οποιοδήποτε ποσό στις Τράπεζες”.






Για την γενναία απόφαση ο κ. Δημήτρης Αναστασόπουλος σημειώνει: “Το δικαστήριο έκρινε ότι το επίδομα των 313 ευρώ υπολείπεται του ορίου της φτώχειας για τις ανάγκες διαβίωσής της και έδωσε στη δανειολήπτρια μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή, υποχρεώνοντας την να καταβάλλει μόνο το ποσό των 53.400 ευρώ, με μηνιαίες δόσεις των 178 ευρώ για τα επόμενα 25 χρόνια, ενώ για τα πρώτα τρία χρόνια της απόφασης όρισε μηδενικές καταβολές. Περαιτέρω, παρόλο που η δανειολήπτρια άσκησε προσωρινά εμπορία, απέρριψε την ένσταση των Τραπεζών περί μη υπαγωγής της στο νόμο λόγω της εμπορικής ιδιότητας, επειδή έκρινε πως «υπάγονται και οι πρώην έμποροι στο νόμο ακόμη και για εμπορικά τους χρέη, υπό την προϋπόθεση ότι μέχρι την απώλεια της εμπορικής τους ιδιότητας δεν είχαν παύσει τις πληρωμές τους, αλλά εξυπηρετούσαν κανονικά τα χρέη τους»”.






Η απόφαση αυτή δεν είναι εξαιρετική μόνο για την επιστημονική της αξία, λέει στο News247 ο κ. Αναστασόπουλος αλλά κυρίως “για το γεγονός ότι μίλησε η ψυχή της Ελληνικής Δικαιοσύνης, ο Δικαστής, ο οποίος και καλείται να ερμηνεύσει τον νόμο πολλές φορές με περιορισμούς που δεν του επιτρέπουν να παρεκκλίνει της γραμματικής διατύπωσής του και της πάγιας νομολογίας.






Το Ειρηνοδικείο Λαυρίου, λοιπόν, αποφάσισε πως μία ανυπεράσπιστη γυναίκα με σοβαρά προβλήματα υγείας δικαιούται μιας δεύτερης ευκαιρίας και έδωσε «άφεση αμαρτιών» για τα δάνεια του παρελθόντος τα οποία βεβαίως οι ίδιες οι Τράπεζες χορήγησαν στους Έλληνες δίχως σοβαρά κριτήρια και έλεγχο των δυνατοτήτων τους, ως όφειλαν, ενώ σύμφωνα με την απόφαση ο σκοπός του νόμου είναι να διευκολύνει την έστω και μερική εξόφληση των χρεών, στην οποία δεν θα μπορούσαν να προβούν οι οφειλέτες δίχως τη ρύθμιση, όπως και να τους ανακουφίσει κατά το δυνατόν από τη διαρκή πίεση των ατομικών καταδιώξεων”.

Παράπονα Ρόδου

- See more at: http://parapona-rodou.blogspot.gr/2016/02/40250479.html#sthash.UiUj3YpH.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου