Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Τσακαλώτος: Είμαστε κοντά σε μία καλή λύση για το χρέος






Της Άννας Καραβοκύρη

Αισιοδοξία για το κλείσιμο της αξιολόγησης με τους δανειστές εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα της Βουλής λέγοντας ότι είμαστε κοντά σε μια αρκετά καλή συμφωνία.

«Για τις 24 του μήνα σας λέω από πριν ότι η λύση για το χρέος δημιουργεί αυτόν τον καλό διάδρομο, ότι η Ελλάδα άλλαξε σελίδα, έφυγε από την δύσκολη πορεία και βλέπει το μέλλον με αισιοδοξία» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως είναι «σχεδόν απίθανο να μην κλείσει η αξιολόγηση».

«Αν κλείσει η αξιολόγηση θα μπούμε στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης με την αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ, το οποίο είναι μια μορφή μείωσης του χρέους και σοβαρό αντιστάθμισμα στα υφεσιακά μέτρα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η συζήτηση θα περιλάβει το βραχυπρόθεσμο χρέος με βελτιώσεις στη διαχείρισή του, το μεσοπρόθεσμο όπου μπορεί να ληφθούν πιο ριζικά μέτρα το 2019, εάν παραμένουμε εντός προγράμματος, καθώς και το μακροπρόθεσμο.

Χαρακτήρισε επίσης «σημαντικό» ότι για πρώτη φορά το ΔΝΤ βλέπει μια «συμμετρία» μεταξύ του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης και ενός αυτόματου μηχανισμού για το χρέος. «Αυτό αλλάζει πολύ το τοπίο και μας δίνει περισσότερο χρόνο για να διαπραγματευτούμε».

Για το Υπερταμείο


Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για το νέο Ταμείο αποκρατικοποιήσεων, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε πως δεν πρόκειται για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας λέγοντας πως οτιδήποτε μπαίνει στο Ταμείο θα έχει την έγκριση του υπουργού. «Οι πωλήσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις θα εγκρίνονται από τον μοναδικό μέτοχο που είναι ο δημόσιο» είπε χαρακτηριστικά.

Για τον «κόφτη»

Σχετικά με τον λεγόμενο «κόφτη» ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως ο μηχανισμός δεν ήταν επιλογή της κυβέρνησης αλλά επιβλήθηκε από το ΔΝΤ όταν η κυβέρνηση αρνήθηκε να πάρει υπό αίρεση μέτρα. Ωστόσο παραδέχθηκε ότι δεν είναι ο καλύτερος μηχανισμός αλλά όπως είπε έχει αρκετές δικλείδες ασφαλείας και ότι αργότερα μπορεί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις στις επιπτώσεις του.

http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=508294&catID=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου