Κυριακή 8 Μαΐου 2016

ΟΡΓΙΑΖΕΙ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ !!! ΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΛΕΓΧΟΥΣ !!!





ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΑΣΤΕΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝ ΚΟΒΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ Ή ΟΧΙ
Πλέον με βάση την ΠΟΛ.1252/20.11.2015 προβλέπεται ότι επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 50% επί του ΦΠΑ που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς !!!


Οργιάζει η φοροδιαφυγή χάρη στο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο από τη μία άκρη που ήταν με τα υψηλά πρόστιμα πήγε στην άλλη άκρη που δεν επιβάλλονται πρόστιμα.Οι ελεγκτές των εφοριών και γενικότερα ο ελεγκτικός μηχανισμός στη πράξη αρνείται να κάνει ελέγχους σε καταστήματα, έχοντας ως βασικό αντικείμενο ελέγχου την έκδοση απόδειξης από την ταμειακή μηχανή.




Ελεγκτής που συμμετέχει σε κλιμάκια ελέγχου αποκάλυψε στο bankingnews ότι δεν έχει κανένα νόημα ο έλεγχος στα μαγαζιά, διότι η ποινή που επιβάλλεται είναι στην κυριολεξία αστεία.




Στο σενάριο μη έκδοσης νόμιμης απόδειξης σε μία καφετέρια που ο ιδιοκτήτης σέρβιρε έναν καφέ συνολικής αξίας 3,5 ευρώ ο ΦΠΑ με συντελεστή 23% ανέρχεται στα 0,805 λεπτά του ευρώ.Το πρόστιμο που θα επιβληθεί στο καταστηματάρχη ανέρχεται στα 0,4025 ευρώ.Αυτό είναι το τοπίο με βάση την ΠΟΛ.1252/20.11.2015 η οποία εκδόθηκε με βάση το νόμο που ψηφίστηκε το 2014.




Μεταξύ άλλων, προβλέπει το εξής απίστευτο σχετικά με τη μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων (αποδείξεις – τιμολόγια):

* Για παραβάσεις οι οποίες διαπράχθηκαν από 17 Οκτωβρίου 2015 και μετά δεν επιβάλλονται αυτοτελή πρόστιμα (250-500 ευρώ με πλαφόν τα 30.000 ευρώ), αλλά επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 50% επί του ΦΠΑ που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς.




Το μόνο που δεν λέει ευθέως η εγκύκλιος είναι κλέψτε την εφορία.Ο ελεγκτής υποστηρίζει η προεργασία που απαιτείται για να καταγραφεί η παράβαση των 40 λεπτών είναι εξοντωτική, καθώς απαιτεί το πλήρες αιτιολογικό την περιγραφή του περιστατικού και τα πλήρη στοιχεία του φορολογικά υπόχρεου.Αφού συμπληρωθούν μέχρι και τρία έντυπα καταγραφής του ελέγχου, στο τέλος θα διαπιστωθεί ως πρόστιμο του 50% του ΦΠΑ για το προϊόν που δεν κόπηκε η απόδειξη.Η γραφειοκρατική ταλαιπωρία δεν αξίζει την προσπάθεια και σε πολλές περιπτώσεις οι ελεγκτές αρνούνται να πάνε για έλεγχο.Ο ίδιος αποκαλύπτει ότι σε πολλές περιπτώσεις οι «διαβασμένοι» ιδιοκτήτες σε καφετέριες του λένε ότι δεν έκοψαν απόδειξη για ένα χυμό που κάνει 4 ευρώ ή μία πορτοκαλάδα των 2,5 ευρώ.




Η έμπνευση να μειωθούν τα εξοντωτικά πρόστιμα της εφορίας έπεσε στο τραπέζι από την Τρόικα που έγιναν «χάδι» χάρη στις παρεμβάσεις των αρμοδίων.Λογιστές ομολογούν ότι πήγαμε από το ένα άκρο στο άλλο, τονίζοντας όμως ότι ο παραβάτης θα ελεγχθεί στη συνέχεια για τα δηλωθέντα εισοδήματα των προηγούμενων ετών και για τα έξοδα διαβίωσης.




Ο φορολογικός μηχανισμός θα επικεντρωθεί στα περιουσιακά του στοιχεία.Έμπειρος λογιστής υποστηρίζει ότι παρότι αναγνωρίζει ότι το πρόστιμο είναι ευτελές, υποχρεώνει έμμεσα το φορολογικό μηχανισμό να ξεπεράσει τον έλεγχο των εσόδων και να κατευθυνθεί πιο δυναμικά και αποφασιστικά στις δαπάνες.




Το πιο ισχυρό «όπλο» κατά της φοροδιαφυγής θα είναι η διασύνδεση ων ταμειακών μηχανών με το κέντρο της ΓΓΠΣ, που όμως καθυστερεί, καθώς το νομοσχέδιο που έχει ετοιμάσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης παραμένει στο συρτάρι του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου.




πηγη: bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου