Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Τι συμβαίνει με τα αποθεματικά ταμείων-δημόσιων φορέων


Το νόμο που επιβάλει στους φορείς της γενικής κυβέρνησης μεταφορά των διαθεσίμων τους στην ΤτΕ ενεργοποιεί - όπως και το 2015 με την ΠΝΠ - η κυβέρνηση.







Νοσοκομεία, ΟΑΕΔ , ΕΟΠΥΥ και τώρα η Βουλή εκλήθησαν από την κυβέρνηση να «διαθέσουν» τα αποθεματικά των ταμείων τους προκειμένου να αντιμετωπίσει την χρηματοδοτική ασφυξία και να καλύψει τις υποχρεώσεις του κράτους σε μισθούς και συντάξεις.

Ακυρώνοντας στην πράξη το βασικό του επιχείρημα περί επίτευξης σημαντικού πρωτογενούς πλεονάσματος το Μέγαρο Μαξίμου κατέφυγε στην πρακτική της «σκούπας» στα διαθέσιμα των δημοσίων οργανισμών όπως και το 2015 με την περίφημη ΠΝΠ που έγινε νόμος τον περασμένο Νοέμβριο για υποχρεωτική μεταφορά των διαθεσίμων στην ΤτΕ.
Με υπογραφή Βούτση δόθηκαν τα διαθέσιμα της Βουλής



Η αρχή έγινε από τα νοσοκομεία την Πέμπτη 22 Απριλίου, ακολούθησαν ΟΑΕΔ και ΕΟΠΠΥ και την Μεγάλη Δευτέρα στη μεταφορά διαθεσίμων της Βουλής στην ΤτΕ συναίνεσε και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Ο κ. Βούτσης εν αντιθέσει με την προκάτοχό του Ζωή Κωνσταντοπούλου που είχε αντιδράσει σθεναρά και δεν είχε επιτρέψει αντίστοιχη χρήση του αποθεματικού της Βουλής όχι μόνο συναίνεσε αλλά υποστήριξε ότι αυτό είναι και προς όφελος της Βουλής.

Σπεύδοντας να προλάβει την σύγκριση με τις ημέρες της κ. Ζ. Κωνσταντοπούλου ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε « «Αν είχε γίνει αυτό από πέρυσι, η Βουλή θα είχε κερδίσει 1,5 εκατομμύριο από επιτόκια».

Η Βουλή μετέφερε στην Τράπεζα της Ελλάδος διαθέσιμα ύψους 67 εκατομμύρια, με αποτέλεσμα στο Ταμείο της να μείνουν μόλις 10 εκατομμύρια.


Τα νοσοκομεία έχουν κρατήσει χρήματα για ένα 15νθημερο

Η εντολή για την μεταφορά των διαθεσίμων των νοσοκομείων εστάλη στις 21 Απριλίου μέσω e mail και φέρει την υπογραφή του κ. Κοματά ο οποίος είναι προϊστάμενος της Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας.




Γιατροί: Τα νοσοκομεία δεν έχουν να καλύψουν ούτε καν τις ανάγκες τους

Την αντίθεσή του με την απόφαση διάθεσης των αποθεματικών των Νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ στην Τράπεζα της Ελλάδος εκφράζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος μετά τη συνεδρίαση του Δ,Σ.

Σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία που όλο και περισσότεροι ασθενείς καταφεύγουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για να λάβουν υπηρεσίες περίθαλψης, ακόμα και να συνταγογραφήσουν φάρμακα και εξετάσεις, η Κυβέρνηση ζητεί τη διάθεση στην Τράπεζα της Ελλάδος των ελάχιστων αποθεματικών των Νοσοκομείων, τα οποία σήμερα δεν επαρκούν ούτε για να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες. Ο λόγος είναι προφανής: με τα ελάχιστα αποθεματικά Νοσοκομείων και άλλων Οργανισμών επιχειρεί η κυβέρνηση να καλύψει μέρος άλλων κρατικών δαπανών (μισθοί, συντάξεις κλπ).

Ο Π.Ι.Σ. μεταφέρει την έντονη ανησυχία και αγωνία των ιατρών, ζητεί από την Κυβέρνηση διευκρινήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με την περίθαλψη του ελληνικού λαού.


Και ο ΕΟΠΥΥ καλείται να αποφασίσει τη μεταφορά των διαθεσίμων του στην ΤτΕ



Οπως γνωστοποιήθηκε μέσω ανακοίνωσης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, "... ο ΕΟΠΥΥ αναμένεται να αποφασίσει σε έκτακτη συνεδρίασή του αύριο Δευτέρα (σσ δηλ. σήμερα), τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδας, προκειμένου να καλύψει ανάγκες του κράτους, επικαλούμενη την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 2015.

To ΔΣ του ΟΑΕΔ αποφάσισε την περασμένη Παρασκευή να μεταφέρει 100 εκατ. ευρώ από τραπεζικούς Λογαριασμούς Ταμειακής Διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδας.
http://www.thetoc.gr/oikonomia/article/ti-sumbainei-me-ta-apothematika-tameiwn-dimosiwn-forewn




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου