Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Δραματική ανατροπή στις διαπραγματεύσεις – Κάτι ετοιμάζουν οι δανειστές





ΑΔΥΝΑΤΗ ΚΑΘΕ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΣΤΙΣ 11 ΜΑΙΟΥ

Δραματική τροπή λαμβάνουν οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους δανειστές, με το Μέγαρο Μαξίμου να ανακοινώνει ουσιαστικά το αδιέξοδο και να «βλέπει» υψηλούς κινδύνους για τη χώρα, επιρρίπτοντας την αποκλειστική ευθύνη για τον «ναυάγιο» στους δανειστές. Την ίδια ώρα, όλοι συμφωνούν ότι η δημοσιονομική κατάσταση στη χώρα είναι τραγική, με τους δανειστές να ζητούν εκτός των μεταρρυθμίσεων, τη λήψη μέτρων προκειμένου να κλείσει η «μαύρη τρύπα» που άνοιξε στην οικονομία.

Το Eurogroup της Δευτέρας 11 Μαΐου, μοιάζει με εφιάλτη για την Ελλάδα, αφού το ενδεχόμενο συμφωνίας μοιάζει με «όνειρο θερινής νυκτός», ενώ δεν αναμένεται καν μία θετική αποτίμηση των έως τώρα διαπραγματεύσεων. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα παρουσιάσουν εναλλακτικό σχέδιο στην ελληνική πλευρά στη λογική του τελεσιγράφου. Δηλαδή θα να παρουσιάσουν ένα πακέτο προτάσεων που θα λέει ότι η Ελλάδα πρέπει να το αποδεχθεί πλήρως αλλιώς… τέλος, διότι το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις οφείλεται στο εσωκομματικό τοπίο του ΣΥΡΙΖΑ κι όχι στις διαφορετικές απόψεις εντός των θεσμών.

Κάνουν δηλαδή ρελάνς στο non paper του Μαξίμου που θέλει να επιρρίψει τις ευθύνες της ρήξης στους ίδιους. Πάντως, από την πλευρά της Αθήνας τονιζόταν ότι οι δραματικοί τόνοι και η ομολογία της εμπλοκής γίνεται για να δείξουν στους δανειστές ότι δεν δέχονται να εκβιάζονται προκειμένου να αποδεχθούν μια πρόταση που θα είναι πέραν της λαϊκής εντολής, αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα στον τομέα των πολιτικών εξελίξεων.


Την ίδια στιγμή ο χρόνος τελειώνει, όπως και η ρευστότητα για το ελληνικό δημόσιο που οδηγεί σε ασφυξία όλο το σύστημα και πλέον πολλοί εκτιμούν ότι τις επόμενες ημέρες ή ακόμη και ώρες μπορεί να υπάρξουν εξελίξεις, πολιτικές και οικονομικές, που θα δώσουν διέξοδο στο σημερινό αδιέξοδο.

Η απέλπιδα προσπάθεια που κατέβαλε χθες η κυβέρνηση για την εξεύρεση στηριγμάτων στη Φρανκφούρτη, τις Βρυξέλλες και το Παρίσι μάλλον δεν είχαν αποτέλεσμα. Σε πολύωρη συνάντηση που είχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλ. Τσακαλώτος με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι, δεν φαίνεται να υπήρξε ουσιαστική πρόοδος.


Στόχος του Γ. Δραγασάκη ήταν να πείσει τον Μ. Ντράγκι να «κόψει» τη ρευστότητα από την ελληνική οικονομία, υποβαθμίζοντας την αξία των ενεχύρων που θα γίνονται δεκτά από τις ελληνικές τράπεζες. Αν και κατά πόσο το κατάφερε ή πήρε παράταση -που είναι και το ποιο πιθανό- θα φανεί σήμερα, από τις αποφάσεις που θα λάβει η ΕΚΤ.

Ο Γ. Δραγασάκης αμέσως μετά δήλωσε ότι «είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον Μ. Ντράγκι. Συζητήσαμε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και την πρόοδο των διαπραγματεύσεων. Η ελληνική αντιπροσωπεία εξέφρασε στον κ. Ντράγκι την άποψη ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι ρεαλιστικός και ορατός στόχος, υπό την προϋπόθεση ότι όλοι οι θεσμοί θα δράσουν εποικοδομητικά».


Λιτή ήταν η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΚΤ. Όπως ανέφερε «κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκε η τρέχουσα κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, όπως και η κατάσταση των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες».

Είχε προηγηθεί συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη με τον επίτροπο Π. Μοσκοβισί, μετά την οποία ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι αναμένεται μια καταγραφή προόδου στο Eurogroup της 11ης Μαΐου χωρίς κάποια αναφορά περί κάποιας συμφωνίας έως τότε.

Ανατροπή


Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας είχε καλλιεργηθεί συγκρατημένη αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας. Ωστόσο τα σύννεφα άρχισαν να μαζεύονται πάνω από την ελληνική οικονομία, από τη Δευτέρα, όπου η κυβέρνηση άλλαξε τους στόχους. Από «ενδιάμεση συμφωνία» σε «συμφωνία πακέτο». Και χθες υπήρξε η ολική ανατροπή, με την κυβέρνηση να παραδέχεται ότι υπάρχει αδιέξοδο και δεν «βλέπει» τη δυνατότητα συμφωνίας.



Στο non paper από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρεται ότι «υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες και αντιθέσεις μεταξύ ΔΝΤ και Ε.Ε., και δημιουργούν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και υψηλούς κινδύνους. Ενώ μέχρι πρότινος το βασικό επιχείρημα των θεσμών ήταν ότι η ελληνική πλευρά δεν κατέθετε ολοκληρωμένες προτάσεις τώρα, πλέον, είναι φανερό ότι και προτάσεις έχουν κατατεθεί και ουσιαστικές υποχωρήσεις έχουν γίνει στην κατεύθυνση ενός «έντιμου συμβιβασμού». Σημειώνεται επίσης ότι «η διαφορά, όμως, στρατηγικής ανάμεσα στους θεσμούς δημιουργεί εμπόδια».

Το Μέγαρο Μαξίμου επιρρίπτει ευθύνες σε ΔΝΤ και Ε.Ε. σημειώνοντας ότι «το ΔΝΤ θέτει τις κόκκινες γραμμές του στις μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο συνταξιοδοτικό και στα εργασιακά, ενώ έχει χαλαρές γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Στο πίσω μέρος της σκέψης του ΔΝΤ βρίσκεται η διαγραφή του χρέους, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο. Αντιθέτως, η Κομισιόν έχει κόκκινες γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και συνεπακόλουθα στη μη διαγραφή του χρέους και χαλαρές γραμμές στις σκληρές μεταρρυθμίσεις, όπως αυτές του συνταξιοδοτικού και των εργασιακών».

Με βάση τις παραπάνω διαπιστώσεις της κυβέρνησης, σημειώνεται ότι «το αποτέλεσμα είναι το σύνολο των θεσμών να έχει κόκκινες γραμμές παντού: Συνταξιοδοτικά, εργασιακά (ΔΝΤ) και πρωτογενές πλεόνασμα (Κομισιόν). Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους θεσμούς και στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ τους».

Η κυβέρνηση όμως δεν έμεινε εκεί, αλλά πήγε και ένα βήμα πιο πέρα. Αφού τονίζει ότι «έχοντας συνειδητοποιήσει την κραυγαλέα αντίφαση πήρε την πρωτοβουλία, να μη φέρει στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο πριν υπάρξει προοπτική συμφωνίας και να βάλει στο τραπέζι της συζήτησης την επόμενη μέρα, δηλαδή το σχέδιο εξόδου στις αγορές και χρηματοδότησης της ανάπτυξης στη μετά τον Ιούνιο εποχή».

Τύμπανα πολέμου
Ενδεικτική του δραματικού κλίματος που εκπέμπεται από τους κυβερνώντες είναι και η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε χθες. Στην απόφασή της κάνει λόγο για «αδιανόητη προσπάθεια ακραίων κύκλων των δανειστών, όσο και του εγχώριου μνημονιακού κατεστημένου να υπονομεύουν τις προσπάθειες για μία βιώσιμη λύση και να εκβιάζουν για νέα μέτρα λιτότητας και ύφεσης που εξαθλιώνουν την κοινωνία». Σημειώνοντας ότι «οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης είναι και κόκκινες γραμμές του ελληνικού λαού», ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι «στέκεται στο πλευρό της κυβέρνησης», ζητά από τον λαό να «είναι συμμέτοχος στις εξελίξεις», ενώ «απευθύνει προσκλητήριο συμπόρευσης και κοινού αγώνα όλων των προοδευτικών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων της Ευρώπης».

«Είναι φυσιολογικό πριν από κάθε συνεδρίαση του Eurogroup να υπάρχουν εικασίες, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχει μια διαδικασία σε εξέλιξη με τους τρεις θεσμούς και την Ελλάδα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Το ΔΝΤ ασφαλώς δεν έκανε μια τέτοια δήλωση», τόνισε ο Β. Σόιπμλε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ο Π. Τόμσεν ήταν σαφής πως η ελληνική οικονομική κατάσταση επιδεινώνεται εξαιτίας της διακοπής των μεταρρυθμίσεων που συνδέονται με τις εκλογές στη χώρα.

ΔΝΤ
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν ζητά προς το παρόν ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, όμως όσο απομακρύνεται η Αθήνα από το καθορισμένο πρόγραμμα, τόσο περισσότερο θα πρέπει να εξετάζεται αυτό το ενδεχόμενο, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ταμείου, σχολιάζοντας το δημοσίευμα των FT. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση «στη σύνοδο του Eurogroup στη Ρίγα τον περασμένο μήνα το ΔΝΤ δεν πίεσε για μια ελάφρυνση του χρέους σε μεγάλη κλίμακα, όπως αναφέρουν ορισμένες πληροφορίες στον Τύπο». Όμως, όπως σημειώνεται, «όσο διευρύνεται το χάσμα μεταξύ των αποφασισμένων μέτρων και των αρχικών στόχων (που τέθηκαν) του 2012, τόσο μεγαλύτερη θα καθίσταται η ανάγκη για μια επιπρόσθετη χρηματοδότηση και μια ελάφρυνση του χρέους ώστε να καταστεί πιο βιώσιμο».

Τ. Βίζερ<<Η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι πιστωτές της δεν θα καταλήξουν σε ολοκληρωμένη συμφωνία έως την επόμενη εβδομάδα, όπως αναμενόταν, δήλωσε ο επικεφαλής του EuroWorkingGroup Τ. Βίζερ, εκφράζοντας, ωστόσο, την πεποίθηση ότι θα υπάρξει συμφωνία πριν ενσκήψει μια πραγματική κρίση ή μια χρεοκοπία.
















Πηγή

Πηγή: http://www.zoomblog.org/2015/05/blog-post_331.html#ixzz3ZM5sdRjx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου