Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

CARREFOUR-ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Πρέπει να πληρώσει ΧΡΕΗ 12.000.000 ευρώ σε 96 ώρες αλλιώς…







Μετά τη χθεσινή είδηση βόμβα για λουκέτα και απολύσεις στα CARREFOUR-ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, έσκασε και η είδηση για τεράστια χρέη που θα πρέπει να αποπληρωθούν σε λίγες ώρες!

Κρίσιμες είναι οι επόμενες 96 ώρες για τον κραταιό όμιλο Μαρινὀπουλου. Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πηγές οι ιδιοκτήτες και μέτοχοι του Hypermarket Μαρινόπουλος-Carrefour (και της μεγάλης φαρμακευτικής εταιρίας ΦΑΜΑΡ) θα πρέπει να πληρώσουν έως την Τετάρτη 30η Σεπτεμβρίου το ποσό των 12 εκατ. ευρώ σε προμηθευτές τους.

Πηγή που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της επεσήμανε στο RG οτι : “το ποσό αυτό αφορά επιταγές οι οποίες εάν δεν πληρωθούν δεν αποκλείεται να σφραγιστούν και να αναγγελθούν στον Τειρεσία”. Άλλες πληροφορίες από τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι οι επιταγές αυτές έχουν ήδη σφραγισθεί αλλά στην περίπτωση που πληρωθούν τότε το θέμα θεωρείται λήξαν.



Υπενθυμίζεται το υπουργείο Οικονομικών τον Ιούνιο (από την ημέρα που έχουν επιβληθεί τα capital controls) έχει δώσει δυο συνεχόμενες παρατάσεις όσον αφορά την αναγγελία στον Τειρεσία των σφραγισμένων επιταγών με την δεύτερη παράταση να ολοκληρώνεται χρονικά στις 30 Σεπτεμβρίου 2015.

Ειδικότερα στο δεύτερο άρθρο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε τον Ιούνιο αναφέρεται:«Επιταγές, επί των οποίων έχει βεβαιωθεί από την πληρώτρια τράπεζα αδυναμία πληρωμής με ημερομηνία από την 20η Ιουλίου 2015 μέχρι την 31η Αυγούστου 2015, όπως και γραμμάτια εις διαταγήν και συναλλαγματικές με ημερομηνία λήξης εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος, που δεν εξοφλήθηκαν, δεν εμφανίζονται σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς που τηρούνται από τα πιστωτικά ιδρύματα ή από φορείς χάριν αυτών, εάν αποδεδειγμένα εξοφληθούν το αργότερο μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2015».

Εικόνα: Πάνος και Ιωάννα Μαρινοπούλου.

Το νέο δάνειο με εγγυήσεις προσωπική περιουσία

Επί της ουσίας ο Σεπτέμβριος είναι ο πρώτος δύσκολος μήνας για την νέα ηγεσία του ομίλου υπό τον manager Γιώργο Βογιατζάκη αλλά και για τον Δημήτρη Μαρινόπουλο (υιός του Λεωνίδα Μαρινόπουλου) ο οποίος έχει αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες προκειμένου να εξασφαλίσει περισσότερο ευνοϊκή χρηματοδότηση για τον όμιλο. Και φαίνεται ότι το κατάφερε συμφωνα με την ιστοσελιδα imerisia.gr καθώς τελικά, εξασφαλίσει προσωπικό δάνειο και όχι εταιρικό, αφού δόθηκαν εγγυήσεις από τον μεγαλομέτοχο.


Στο πλαίσιο αυτό, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο βασικός μέτοχος δεσμεύθηκε σε συγκεκριμένο πλάνο αναδιάρθρωσης προκειμένου να επιτευχθεί η ταχύτερη δυνατή έξοδος από την κρίση.

Εικόνα: Οι βασικοί μέτοχοι της εταιρίας κ. Λεωνίδας, Πάνος και Πάνος Μαρινόπουλος.

Δεν έχουν δημοσιευθεί ισολογισμοί

Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί δεν κατάφερε να λάβει η Μαρινόπουλος ΑΕ , εταιρικό δάνειο. Η απάντηση βρίσκεται στο γεγονός ότι δεν έχει δημοσιεύσει ετήσιους ισολογισμούς για τα έτη 2012-2013-2014. Η μη δημοσίευση ισολογισμού αποτελεί (ήσσονος σημασίας ) παράβαση και ισοδυναμεί με ένα μικρό χρηματικό πρόστιμο το οποίο πληρώνεται στην Νομαρχία.

Τραπεζική πηγή που ρωτήθηκε για το δάνειο του ομίλου αρνήθηκε να σχολιάσει λέγοντας ότι “οι ελληνικές τράπεζες έχουν γνώση του τζίρου και των αποτελεσμάτων της Μαρινόπουλος καθώς τα στοιχεία αυτά μεταφέρονται σε USB σε όλες τις τράπεζες”. Ερωτηθείς εάν τα στοιχεία αυτά φέρουν την υπογραφή ορκωτού λογιστή αρνήθηκε να απαντήσει.

Την ίδια στιγμή πάντως στην αγορά των λέγεται ότι “ο όμιλος σχεδιάζει να βάλει στην εταιρία το ποσό των 40 εκατ. ευρώ ενώ δεν αποκλείεται να έλθει χείρα βοηθείας από το Dubai που έχει που έχει την έδρα του ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος της Γαλλικής Carfour για ολόκληρη την Μέση Ανατολή”.



Εικόνα: Γιώργος Βογιατζάκης. Ετών 59. Διευθύνων Σύμβουλος της Μαρινόπουλος.

Ο συγκεκριμένος Σαουδάραβας επιχειρηματίας μάλιστα λέγεται ότι έχει αγοράσει τα ακίνητα της Μαρινόπουλος ΑΕ προ δυο ετών δαπανώντας πάνω από 100 εκ ευρώ. Στην συνέχεια η εταιρία τα μίσθωσε με την διαδικασία του sale & lease back.

Η συγκεκριμένη συναλλαγή εάν πράγματι έχει λάβει χώρα δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί καθώς η εταιρία δεν έχει δημοσιεύσει ισολογισμούς για τα τελευταία 3 χρόνια.

Πηγή που έχει δει τα στοιχεία του ισολογισμού της εταιρίας αλλά επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της υποστηρίζει ότι “υπάρχει μεγάλη αύξηση στο κονδύλι αποπληρωμής ετήσιων μισθωμάτων για ενοικίαση χώρων περίπου 8 % σε σχέση με προηγούμενα χρόνια”.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου