Όταν η Ελλάδα προσχωρήσει στην Τράπεζα, θα μπορεί να δανεισθεί για μια σειρά
σκοπούς ή για την υλοποίηση εθνικών σχεδίων ανάπτυξης, τόνισε ο ρώσος υφ. Οικονομικών, Σ. Στόρτσακ
Να συμμετάσχει ως μέλος στην υπό διαμόρφωση αναπτυξιακή τράπεζα των χωρών BRICS (Κίνα, Ρωσία, Βραζιλία, Ινδία, Ν. Αφρική) προσκάλεσε την Ελλάδα ο υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας και εκπρόσωπος – αντιπρόσωπος της νέας αναπτυξιακής τράπεζας, Σεργκέι Στόρτσακ, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.
Σε μια περίοδο που το χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας παραμένει οξύ και αποτελεί ένα από τα βασικά προβλήματα της διαπραγμάτευσης μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών, η συμμετοχή της χώρας στη νέα αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS, θα της επιτρέψει να χρηματοδοτήσει μια σειρά αναπτυξιακά έργα.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει, η νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα θα είναι προσβάσιμη σε όλα τα κράτη-μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
«Συμφωνήσαμε ότι το 50% του εγκεκριμένου κεφαλαίου της Τράπεζας, δηλαδή 50 δισ. δολάρια ετησίως, θα διανέμεται μεταξύ των ιδρυτικών κρατών-μελών και τα υπόλοιπα 50 δισ. δολάρια θα διανέμονται μεταξύ των νεο-εισερχόμενων.
»Το αποτέλεσμα με αυτό το πολύ ευέλικτο σύστημα, μετά την επικύρωση της συμφωνίας από όλα τα κράτη-μέλη, θα είναι οι νεοεισερχόμενοι να υποβάλλουν αιτήματα και το Διοικητικό Συμβούλιο των διοικητών να αποφασίζει», σημειώνει.
Στη συνέχεια, τονίζει ο κ. Στόρτσακ, δεν θα υπάρχει ανάγκη το θέμα να τεθεί στο εθνικό Κοινοβούλιο για να αλλάξουν άρθρα της συμφωνίας, προσθέτοντας ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό.
«Έτσι δεν θα μας εκπλήξει, εάν η Ελλάδα θα είναι το πρώτο κράτος που θα υποβάλλει αίτημα χρηματοδότησης ως πλήρες μέλος», επισήμανε και συμπλήρωσε ότι «οι ελληνικές αρχές θα μπορούν να αγοράσουν όσα μερίδια μετοχών επιθυμούν. Δεν παίζει ρόλο εάν τα μερίδια θα είναι μικρά ή μεγάλα.
»Όταν η Ελλάδα προσχωρήσει στην Τράπεζα, θα μπορεί να δανεισθεί για μια σειρά σκοπούς ή για την υλοποίηση εθνικών σχεδίων ανάπτυξης».
Ερωτηθείς αν θα μπορούσαν να προκληθούν προβλήματα στις σχέσεις της Ελλάδας με τους εταίρους της από μια ενδεχόμενη οικονομική βοήθεια από την Τράπεζα, σημείωσε ότι η πιθανότητα να δημιουργηθούν προβλήματα με την Ε.Ε., επειδή η Ελλάδα θα γίνει μέλος των θεσμών των BRICS, είναι πολύ μικρή, επειδή πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν αποφασίσει να προσχωρήσουν σε κάποιον άλλον αναπτυξιακό θεσμό.
Όσον αφορά τις ελληνορωσικές σχέσεις, ο κ. Στόρτσακ τόνισε ότι αυτές θα μπορούν να αναπτυχθούν σε διάφορους τομείς με τη χρήση του ρωσικού ρουβλίου ως νομίσματος για τις πληρωμές αγαθών και υπηρεσιών.
Πηγή
Πηγή: http://www.zoomblog.org/2015/05/brics.html#ixzz3ZpNl8dvS
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου